Taverna Viilor Bucuresti | Restaurant, Terasa, Bar, Club | Organizam Revelion 2010, Organizare Petreceri, Organizare Evenimente

Prima pagina arrow Revista presei arrow Restaurante / Baruri arrow Dragobetele la Romani, varianta autohtona a Valentine's Day
Dragobetele la Romani, varianta autohtona a Valentine's Day

Romanii sarbatoresc astazi, Dragobetele, varianta autohtona a celebrului Valentine's Day. Pe langa ca este o sarbatoare a iubirii, aceasta zi anunta si sosirea primaverii si este asociata cu numeroase obiceiuri.

Pe langa ca este o sarbatoare a iubirii, aceasta zi anunta si sosirea primaverii si este asociata cu numeroase obiceiuri.

In traditia populara, Dragobetele era fiul Babei Dochia si este sarbatorit pe 24 februarie. 24 februarie insemna pentru omul arhaic inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, ursul iese din barlog, pasarile isi cauta cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii.

Spre deosebire, insa, de blajinul Sfant Valentin din traditia catolica, Dragobetele este o entitate mitoloogica asemanatoare lui Eros sau Cupidon, fiind imaginat ca un barbat chipes, neastamparat si navalnic.

Traditia populara spunea ca cine participa la aceasta sarbatoare, avea sa fie ferit de bolile anului, si mai ales de febra. In plus, Dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat. Imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci, flori de primavara. in sudul Romaniei, fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, urmarite de cate un baiat caruia ii cazuse draga. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor. Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunti se mai pregatesc pentru toamna.

Nici oamenii mai in varsta nu stateau degeaba, ziua Dragobetelui fiind ziua in care trebuiau sa aiba grija de toate orataniile din ograda, dar si de pasarile cerului. in aceasta zi nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor. Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase tot anul. Fetele mari strangeau de cu seara ultimile ramasite de zapada, numita zapada zanelor, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descantece de dragoste.

O alta traditie spune ca Dragobetele a fost transformat intr-o buruiana, numita Navalnic, de Maica Precista, dupa ce nesabuitul a indraznit sa ii incurce si ei cararile.
 
< Precedent   Urmator >

Publicitate

Motor de cautare avansat


Cautare Avansata pe site-ul Taverna Viilor dar si World Wide Web

Publicitate pe site




Restaurante, Baruri, Cluburi, Pubburi, Taverne si Terase in Bucuresti